سردخانه آمونیاکی

سردخانه آمونیاکی

سردخانه آمونیاکی

راه اندازی و نصب سردخانه آمونیاکی به سال ها پیش برمی گردد، اولین بار برای طراحی یخچال های صنعتی از گاز آمونیاک یعنی NH3 به عنوان یک سیال مبرد استفاده می کردند. اما با مرور و گذشت زمان معایب آمونیاک مشخص شد و این سیال با دیگر سیال ها اعم از مبرد های فریونی جایگزین شدند.

امروزه شرکت های سازنده سردخانه به دلیل مشکلات زیست محیطی که ترکیبات فریون به بار آورده اند و بر روی لایه اوزون نیز تاثیر گذاشته اند بار دیگر به سراغ طراحی و ساخت سردخانه صنعتی با استفاده از مبرد آمونیاک رفته اند. لازم به ذکر است سردخانه های آمونیاکی که امروزه راه اندازی و نصب می شوند سعی بر این دارند که بسیاری از مشکلات گذشته این مبرد را از بین ببرند.

ویژگی سردخانه آمونیاکی

همان طور که می دانید امروزه از سردخانه های آمونیاکی برای نگه داری انواع محصولات و مواد غذایی استفاده می کنند، سردخانه های آمونیاکی نیز مانند دیگر سردخانه ها دارای انواع مختلفی از نظر گرما هستند که می توان به سردخانه بالا صفر و سردخانه های زیر صفر اشاره کرد. اما از نظر جا به جایی سردخانه آمونیاکی به دو گروه سردخانه ثابت و متحرک تقسیم بندی می شوند.

عملکرد سردخانه آمونیاکی همانند سردخانه های تراکمی و فریونی می باشد به این صورت که در این سردخانه ها نیز از سیستم هایی اعم از کمپرسور، کندانسور، رسیور تانک، اواپراتور و عامل انبساط (شیر سوزنی) و.. استفاده می کنند. تنها تفاوت این سردخانه با دیگر سردخانه ها پمپ مبرد آن است.

پربازدیدها: تعمیر سردخانه

آمونیاک به عنوان مبرد

یکی از شناخته شده ترین مبرد به خصوص در سیستم های برودتی بزرگ صنعتی می توان به آمونیاک اشاره کرد. این مبرد دارای مزیت های بی شماری می باشد. این ماده دارای خاصیت ترمودینامیکی دارد و در بسیاری از کاربردهایی که دارد نسبت به گازهای فریونی راندمان بسیار بالاتری از خود نشان می دهد. لازم به ذکر است آمونیاک مانند دیگر مبردها دارای معایب مختص به خود است که می توان به عدم سازگاری آن با برخی از مواد، سمی و قابل اشتعال بودن آن اشاره کرد.

راندمان مبرد آمونیاک

همان طور که در بالاتر اشاره کردیم آمونیاک یک مبرد بسیار کارآمدی است. راندمانی که این گاز از خود نشان می دهد کمی بالاتر از گازهای دیگر اعم از پروپان و R-134a می باشد اما تا به امروز شواهدی بر این مبنا به دست نیامده است که نشان دهد این گاز در سیستم های مختلف عملکرد بهتری دارند.

آمونیاک یک مبرد مقرون به صرفه

آمونیاک نسبت به دیگر گازهای مبرد که در این صنعت استفاده می شوند بسیار ارزان تر می باشد که در ایران به وفور نیز قابل دسترسی هستند. در صورتی که بخواهیم برای شما با اعداد و ارقام صحبت کنیم می توان گفت گاز آمونیاک به ازای هر کیلوگرم 30 بار ارزان تر از ارزان ترین نوع فریون است.

مزایای استفاده از سردخانه آمونیاکی

بدون شک هزینه هایی که شما برای یک سیستم بروتی صنعتی برای راه اندازی سردخانه آمونیاکی باید پرداخت کنید 10 الی 20 درصد کمتر از هزینه های سرمابه گذاری برای یک سیستم برودتی با استفاده از دیگر مبردها می باشد. در سردخانه های آمونیاکی تعداد کمتری کمپرسور با ظرفیت بیشتر انتخاب می شوند و دیگر دلایل می توان به ساز لوله های آن اشاره کرد که به مراتب کمتر از سایر سیستم های برودتی با دیگر مبردها می باشد.

همان طور که در بالاتر نیز به این موضوع اشاره شد این گاز حدود 3 الی 10 درصد راندمان بیشتری نسبت به دیگر گازها دارد که این امر باعث کاهش مصرف برق و هزینه های راهبری می شود.

استفاده از گاز آمویناک به عنوان یک مبرد بسیار امن تر از دیگر گازها برای محیط زیست می باشد زیرا پارامترهای تخریب لایه اوزون و گرمایشی جهانی آن نزدیک به 0 هستند. گازهای آمونیاک بسیار قیمت پایین تری نسبت به گازهای فریونی اعم از CFC و HCFC دارند. کمپرسورهایی که در راه اندازی سردخانه آمونیاک استفاده می شود از نوع صنعتی است و عمر طولانی تری نسبت به کمپرسورهای سمی هرمتیک و هرمتیک دارند.

معایب استفاده از آمونیاک

آمونیاک مانند دیگر مبردهای گاز دارای معایب مختص به خود هستند. این گاز به دلیل سازگاری با مس باعث می شود که نتوان از آن در سیستم های آمونیاکی از لوله های اتصالات مسی استفاده کرد. آمونیاک در صورتی که در تراکم بالا استفاده شود می تواند سمی باشند. این مبرد به دلیل بوی بسیار تندی که دارد قبل از آن که به تراکم بالا برسند به راحتی قابل شناسایی و مدیریت می باشند.

کاربردهای سیستم آمونیاکی

سیستم های آمونیاکی دارای کاربردهای بسیار مختلفی هستند که برخی از اصلی ترین کاربردهای این سیستم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سردخانه آمونیاکی
  • تونل انجماد آمونیاکی
  • صنایع تولید نوشیدنی (نوشابه، دلستر و …)
  • کارخانجات فراوری مواد غذایی (کشتارگاه ها، کارخانجات بستنی و لبنی و صنایع شیلاتی)
  • شناورهای صیادی صنعتی
سردخانه آمونیاکی

سردخانه آمونیاکی

نحوه عملکرد سردخانه آمونیاکی

همان طور که در بالاتر به این موضوع اشاره کردیم عملکرد سردخانه آمونیاکی همانند سردخانه های فروینی می باشد، عملکرد این سیستم به این صورت است که گاز آمونیاک در کمپرسور به صورت بخار تحت تراکم قرار خواهد گرفت و با فشار بالا و دمای بالا وارد کندانسور خواهد شد، در این دستگاه عمل تقطیر صورت می گیرد و آمونیاک از حالت گاز به حالت مایع خالص در خواهد آمد. بعد از خروج از کندانسور آمونیاک به ریسیور تانک و مخزن آمونیاک خواهد رسید و در این مرحله فشار آمونیاک 12 بار می باشد و دمای آن به 35 درجه سانتی گراد می رسد.

رسیور تانک و یا همان مخزن آمونیاک در سردخانه های آمونیاکی از 2 قسمت اصلی تشکیل شده اند که عبارت اند از:

قسمت مایع آمونیاک که در کف مخزن و قسمت گاز آمونیاک در بالای مخزن قرار می گیرند و از کف مخزن مسیری به قسمت بالای سپراتور وصل خواهند شد اما قبل از رسیدن به مایع آمونیاک به سپراتور باید از یکی از قسمت های اصلی سیکل که با نام عامل انبساط شناخته می شوند عبور کنند. با گذشتن آمونیاک از این قسمت 2 نتیجه می تواند حاصل شود، نتیجه اول شکست فشار از 12 بار به 2 بار و نتیجه دوم کاهش دما تا 10- درجه سانتیگراد. لازم به ذکر است حالت گاز آمونیاک در این مرحله به صورت مخلوط و پودر خواهد بود.

معرفی سیستم های آمونیاکی

سیستم های آمونیاکی قابلیت این را دارند که در شرایط طراحی گسترده ای عملکرد مناسبی را از خود نشان دهند. طیف بسیار وسیعی از نیازهای دمایی مختلف در این سیستم ها می تواند تنظیم شود. برای در بهتر است امر به این مثال دقت داشته باشید، یک مجموعه برودتی برای انجماد مواد غذایی خود نیازمند به محدوده دمایی +10 و -45 درجه سانتی گراد می باشد، این در حالی است که یک سردخانه نگهداری شکلات نیازمند به دمایی در حدود 15 درجه سانتی گراد و کنترل دقیق رطوبت می باشد.

یک سردخانه آمونیاکی برای نگه داری از گوشت نیازمند به دمایی برابر با -1 الی -2 درجه سانتی گراد و رطوبت بالایی نیاز دارند. یک سردخانه صنعتی توزیع کالا که نیازمند  به دمای متفاوت برای نگهداری از محصولاتی اعم از بستنی، غذای منجمد، گوشت و پروسه تولید و بازرگانی روی اسکله نیازمند به یک سیستم یخ ساز پولکی و قالبی با دمای برابر با -20 درجه سانتی گرا هستند. همان طور که متوجه شده اید گاز آمونیاک یک مبرد بسیار ایده آل برای تمامی سیستم های برودتی صنعتی می باشد. شما با طراحی اصولی و مهندسی می توان به تمامی نیازهای یک سیستم برودتی پاسخ داد.